PODI

PARKET

11_0

AFSCHAN 2

BAGREM

EIKEN-PLANKEN

INDEX

KLASIČNI PARKET BAMBUS 02 V

MASIVNI PARKET EGZOTE

OAKSKIRTING

SLAAPKAMER VLOER

YUGO MIX

LAMELNI PARKET

Lamelni parket je sestavljen iz manjših deščic oz. lamel, dolžine od 120 do 160 mm in debeline 8 mm, ki so položene vzdolžno in prečno in sestavljajo kvadrate. Polagamo ga na enokomponentno lepilo.

KANT PARKET

Industrijski oz. kant parket je masivni parket iz lamel, ki jih polagamo skupaj bočno, se pravi, da je na površini vidna debelina parketne deščice. Pri kant parketu se ponavadi ne dobavlja ločeno vsaka lamela, temveč nekaj deščic, spojenih skupaj z mrežico, lepilnim trakom …, ki se z brušenjem odstranijo. Polaganje je tako lažje, preprostejše in predvsem hitrejše. Kant parket lepimo na podlago z dvokomponentnim lepilom. Kant parket je odlična izbira za pisarne, skladišča, čakalnice, hodnike in podobne prostore, kjer se veliko hodi in je večja obraba. Prav to je njegova velika prednost, saj je tako rekoč neuničljiv, ker se z brušenjem lahko večkrat obnavlja in se tako podaljša njegova uporabnost.

KLASIČNI PARKET

Klasični parket pomeni parketne deščice s peresom in utorom debeline 21 in 22 mm. Širina in dolžina sta odvisni od proizvajalca (dolžina 300 – 600 mm, širina 52 – 80mm). Posebnost klasičnega parketa je v tem, da je pero deščice enkrat na levi, drugič pa na desni strani, kar omogoča polaganje v vzorcu ribje kosti. Parket lahko polagamo z lepljenjem ali s pribijanjem. Za lepljenje uporabljamo izključno dvokomponentna lepila. Utor oz. pero je pri klasičnem parketu približno centimeter od zgornjega roba, zato lahko parket večkrat obnavljamo. Zaradi debeline ni primeren za talno ogrevanje. Parketnice večjega formata poznamo tudi pod imenom ladijski pod. Debele so lahko 10, 14 ali 20 mm.

LAM PARKET

Z izrazom lam parket označujemo parketne deščice debeline 10 mm, dolžine od 200 do 310 mm in širine od 45 do 60 mm. Prednost lam parketa je, da ga lahko polagamo na talno ogrevanje z izjemo bukve in akacije, ki nista primerni za ogrevane estrihe. Lahko ga kombiniramo z najrazličnejšimi bordurami, navadnimi in lasersko obdelanimi. Lahko ga tudi še enkrat brusimo, tako da je uporabnost primerljiva s klasičnim parketom.

IZGOTOVLJENI PARKET (PANELNI PARKET)

Z izrazom izgotovljeni parket označujemo parket različnih velikosti in debelin, ki je pripravljen za polaganje in ne potrebuje končne obdelave. V primerjavi s tradicionalnim parketom (lamelni, lam, klasični parket…) za polaganje izgotovljenega parketa ne potrebujemo veliko časa, ker so deščice že zbrušene, obdelane in polakirane. Na tržišču najdemo izgotovljeni parket različnih velikosti in debelin: izgotovljeni parket malega formata dimenzij približno 500-700 x 70 x 10/11 mm, izgotovljeni parket velikega formata dimenzij približno 800-1000 x 80-90 x 14/15 mm in panelni parket dimenzij 1500/2500 x 155/200 x 22 mm. Izgotovljeni parket lahko obnavljamo.

© 2018 Maxcomerc Slovenija, Maxcomerc d.o.o. | Produkcija: www.atmarketing.si

TOP