PODI

PODI

Podi izdelani iz parketa ali laminata spadajo med trpežne talne obloge, ki dajejo našim nogam prijeten občutek.

PARKET

LAMELNI PARKET

Lamelni parket je sestavljen iz manjših deščic oz. lamel, dolžine od 120 do 160 mm in debeline 8 mm, ki so položene vzdolžno in prečno in sestavljajo kvadrate. Polagamo ga na enokomponentno lepilo.

KANT PARKET

Industrijski oz. kant parket je masivni parket iz lamel, ki jih polagamo skupaj bočno, se pravi, da je na površini vidna debelina parketne deščice. Pri kant parketu se ponavadi ne dobavlja ločeno vsaka lamela, temveč nekaj deščic, spojenih skupaj z mrežico, lepilnim trakom …, ki se z brušenjem odstranijo. Polaganje je tako lažje, preprostejše in predvsem hitrejše. Kant parket lepimo na podlago z dvokomponentnim lepilom. Kant parket je odlična izbira za pisarne, skladišča, čakalnice, hodnike in podobne prostore, kjer se veliko hodi in je večja obraba. Prav to je njegova velika prednost, saj je tako rekoč neuničljiv, ker se z brušenjem lahko večkrat obnavlja in se tako podaljša njegova uporabnost.

KLASIČNI PARKET

Klasični parket pomeni parketne deščice s peresom in utorom debeline 21 in 22 mm. Širina in dolžina sta odvisni od proizvajalca (dolžina 300 – 600 mm, širina 52 – 80mm). Posebnost klasičnega parketa je v tem, da je pero deščice enkrat na levi, drugič pa na desni strani, kar omogoča polaganje v vzorcu ribje kosti. Parket lahko polagamo z lepljenjem ali s pribijanjem. Za lepljenje uporabljamo izključno dvokomponentna lepila. Utor oz. pero je pri klasičnem parketu približno centimeter od zgornjega roba, zato lahko parket večkrat obnavljamo. Zaradi debeline ni primeren za talno ogrevanje. Parketnice večjega formata poznamo tudi pod imenom ladijski pod. Debele so lahko 10, 14 ali 20 mm.

LAM PARKET

Z izrazom lam parket označujemo parketne deščice debeline 10 mm, dolžine od 200 do 310 mm in širine od 45 do 60 mm. Prednost lam parketa je, da ga lahko polagamo na talno ogrevanje z izjemo bukve in akacije, ki nista primerni za ogrevane estrihe. Lahko ga kombiniramo z najrazličnejšimi bordurami, navadnimi in lasersko obdelanimi. Lahko ga tudi še enkrat brusimo, tako da je uporabnost primerljiva s klasičnim parketom.

IZGOTOVLJENI PARKET (PANELNI PARKET)

Z izrazom izgotovljeni parket označujemo parket različnih velikosti in debelin, ki je pripravljen za polaganje in ne potrebuje končne obdelave. V primerjavi s tradicionalnim parketom (lamelni, lam, klasični parket…) za polaganje izgotovljenega parketa ne potrebujemo veliko časa, ker so deščice že zbrušene, obdelane in polakirane. Na tržišču najdemo izgotovljeni parket različnih velikosti in debelin: izgotovljeni parket malega formata dimenzij približno 500-700 x 70 x 10/11 mm, izgotovljeni parket velikega formata dimenzij približno 800-1000 x 80-90 x 14/15 mm in panelni parket dimenzij 1500/2500 x 155/200 x 22 mm. Izgotovljeni parket lahko obnavljamo.

11_0

AFSCHAN 2

BAGREM

EIKEN-PLANKEN

INDEX

KLASIČNI PARKET BAMBUS 02 V

MASIVNI PARKET EGZOTE

OAKSKIRTING

SLAAPKAMER VLOER

YUGO MIX

LAMINAT

Pri nakupu ali prenovi talnih oblog se nam najprej pojavi vprašanje, katero talno oblogo uporabiti. Izbiramo lahko med talnimi oblogami iz naravnih materialov kot so les, pluta, linolej, keramične ploščice ipd. in umetnimi materiali. Med slednjimi je v zadnjem času najbolj popularna laminatna talna obloga ali na kratko imenovana laminat.

Laminat je po videzu in sestavi najbolj podoben parketu, zato ga najpogosteje primerjamo kar z njim. Je neobčutljiv na težo pohištva, na odtise čevljev z ozkimi visokimi petami, na cigaretne ogorke, pse in mačke, kemikalije ipd. Nudimo vam velik izbor vzorcev in barv.

Sestava

Tako kot parket je tudi laminat sestavljen iz treh slojev. Ločimo vrhnjo, srednjo in spodnjo plast. Pri parketu so vse tri plasti iz masivnega lesa, pri laminatu pa so plasti iz različnih materialov. Vrhnja plast, ki jo imenujemo tudi obrabno, je sestavljena v glavnem iz papirne kaše in umetnih smol (predvsem melamina). V to plast je vtisnjen ali poslikan vzorec, ki najpogosteje posnema les. Srednji ali nosilni sloj sestavljejo lesna vlakna, podobno kot pri iverni plošči. Spodnji sloj je namenjen pritrjevanju in ima hkrati funkcijo hidroizolacije. Vse tri plasti pri visoki temperaturi in pritisku stisnejo v eno ploščo.

Polaganje

Povprečna debelina laminata je le 7 mm, kar daje tej talni oblogi posebno prednost predvsem pri obnovi tal v stanovanju. Stare talne obloge (les, kamen, PVC) ni nujno potrebno predhodno odstraniti. Čez njo enostavno položimo novo oblogo laminat. Le-ta se podobno kot lamelni parket izdeluje v lamelah, z utorom na eni vzdolžni strani in peresom na drugi vzdolžni strani.

Obraba

Preizkusi, ki so jih opravili v laboratorijih v tujini, potrjujrjo, da je laminat proti udarcem in praskam mnogo odpornejši od parketa. Njegova življenska doba je od 10 do 15 let. Slaba stran pri obrabi pa je ta, da morebitne poškodbe niso popravljive tako kot pri parketu, ki ga lahko večkrat obrusimo in prelakiramo. Manjše praske v laminatu lahko popravimo s posebnimi premazi, pri večjih poškodbah pa je treba poškodovane lamele zamenjati.

Odpornost na madeže in vodo

Testi, ki jih je opravila revija Konsument v Avstriji, navajajo, da sta laminat in lakiran parket dobro odporna na različne madeže tekočin (npr. razlitega mleka, vina, vode, kisa, sadnega soka) in da jih tudi po več urah zlahka odstranimo. Površina laminata je tudi povsem odporna na vlago, srednja in spodnja plast pa nista. V primeru, da paneli niso natančno položeni in v fuge zaide voda, se srednja plast lahko napihne in dvigne.

Zdravstveni vidik

Obe talni oblogi, parket in laminat, sta zdravstveno neoporečni. V srednjem sloju laminata je sicer nekaj formaldehida, ki pa je v položenem podu zaprt in ne more uhajati. Površini obeh podov sta gladki, prah in pršice se v njiju ne morejo zažreti. Zato sta obe oblogi primerni tudi za alergike.

11_0

AFSCHAN 2

BAGREM

EIKEN-PLANKEN

INDEX

KLASIČNI PARKET BAMBUS 02 V

MASIVNI PARKET EGZOTE

OAKSKIRTING

SLAAPKAMER VLOER

YUGO MIX

© 2018 Maxcomerc Slovenija, Maxcomerc d.o.o. | Produkcija: www.atmarketing.si

TOP